Waarom ETICS als gevelisolatiesysteem zo sterk gewapend is voor de toekomst.

Het belang van energie-efficiëntie neemt hand over hand toe. Net zoals elk ander gevelisolatiesysteem profiteert ETICS, dat staat voor External Thermal Insulation Composite System, daarvan om te groeien. Ieder jaar met zo’n 5 à 10%. En het ziet er niet naar uit dat die trend binnenkort zal keren. Want wat de isolatiegraad betreft heeft de Belgische woningmarkt nog een achterstand in te halen: van het totale aantal woningen en appartementen (4.813.090) dateert ruim 54% van voor 1960.

Veel van die gebouwen bestaan uit niet-geïsoleerde muren en gevels. Wetende dat meer dan 30% van het warmteverlies plaatsvindt via de gevel, resulteert dat in een besparingspotentieel van vele duizenden euro’s. We focussen nu even op de renovatiemarkt omdat de meerwaarde van ETICS er daar vingerdik op ligt, maar uiteraard is het gevelisolatiesysteem ook perfect toepasbaar in nieuwbouwprojecten.

Als gevelisolatiesysteem bestaat ETICS uit een combinatie van verschillende systeemcomponenten: een isolatielaag in de vorm van plaatmateriaal dat met lijm of een kleefmortel aan een ondergrond wordt vastgemaakt, een wapeningsmortel met daarin een wapeningsweefsel en een afwerklaag. Een sierpleister. Afhankelijk van de ondergrond en de wensen van de eindklant kan er een verflaag bovenop komen, maar die is optioneel. Alvorens we de verschillende basiscomponenten wat meer in detail zullen bespreken, willen we toch eerst het belang van het systeem als geheel onderstrepen.

De fabrikant levert de volledige kit aan, inclusief de bijbehorende accessoires voor alle detailleringen. Het is trouwens verboden om het systeem uit elkaar te halen door componenten van verschillende fabrikanten te mengen. De Europese bouwwetgeving schrijft immers voor dat ETICS-systemen verplicht als ‘kit’ moeten worden beschouwd. De werking wordt uitvoerig getest en zowel het Europese ETA als het Belgische ATG-attest bevestigen de goede werking ervan. De leden van Xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie, bieden systemen aan met deze goedkeuringen.